Prvi koraki na snowboardu

Šola snowboardnja

V naši osnovni šoli ti bomo pomagali se naučiti boardat, še zlasti pa bo to pomagalo vsem samoukom! Tisti, ki pa nekaj osnov že obvladate, pa si lahko prav tako preberete našo osnovno šolo, nato pa nadaljujte pri nadaljnih korakih.

Izbira boarda za učenje

Na splošno poznamo nekako tri vrste boardov (desk) oziroma slogov boardnja. Freestyle – prosti slog, freeride – predvsem namenjeno celemu snegu, a sem spada tudi najbolj običajno boardanje in pa race – namenjeno predvsem samo za urejene proge, hitra vožnja, brez spodrsavnja in zavoji do ušes. Prve opazne razlike so, da so freestyle in freeride boardi zakrivljeni na obeh straneh in na pogled skoraj simetričen (nekateri tudi so simetrični), race pa je zadaj na pogled raven. Druga razlika je pri vezeh. Freestyle in freeride imajo (običajno) mehke vezi in k temu pripadajo tudi mehki čevlji. Race pa ima trde vezi in trde čelje, ki pa niso enakim smučarskim! Od smučarskih so ti “pancarji” mehkejši.

Med vožnjo je običajno opazno, da se tisti, ki vozijo race, dosti bolj nagibajo – polagajo ovinke. Se vozijo v isto smer (z nosom naprej) in tudi noge (vezi) imajo obrnjene pod dosti večjim kotom. Pomeni da so obrnjeni z nogami bolj proti nosu boarda kot freestyle in freeride.

Pri freestyle boarderjih je med vožnjo običajno opazno, da imajo noge obrnjene pod manjšim kotom, nekateri tudi povsem pravokotno na desko, ali celo na način “duckfoot” (račka)! Ker se slog imenuje “prosti slog” – freestyle, običajno tudi izgleda vošnja takega boarderja bolj “živa”, dinamična, prosta. Pomembna razlika je tudi, da je freestyle board dosti mehkejši.

Freeride deska zgleda precej podobna freestyle. Freeride in freestyle sloga sta se razcepila šele kasneje. Freeride deske so trše od freestyle desk, koti vezi so večji in deske niso nikoli povsem simetrične (zadnji radij je večji, kot sprednji). Tudi čevlji so trši v pregibu in vezi so običajno višje, se pa uporabljo predvsem mehki čevlji. Freeride deske pa niso namenjene samo celemu snegu! Namenjene so predvsem tistim, ki jim race ni všeč, vseeno pa radi kdaj nagneo tudi kak ovinek na urejenem smučišu in kak trik prostega sloga.

Torej, kateri slog – desko in opremo izbrati za učenje?
Na trdih vezeh ima rider (boarder) dosti večjo kontrolo nad boardom. Robniki se dosti bolj neposredno prenašajajo na noge in tako je board tudi bolj vodljiv. To pa tudi pomeni, da je board tudi dosti bolj občutljiv na nepravilne gibe – dopušča manj napak! Odzove se že vsakemu majhnemu pravilnemu ali nepravilnemu gibu telesa. In ker začetnik, še nima pravilnih gibov, običajno temu sledu veliko nepravilnih sunkov, kar vodi v padce. Za lažjo predstavo: če bi primerjali mehek board z mehkimi vezmi in trd board s trdimi vezmi je kot terensko vozilo in športni avto. če se začetnik uči vozit avto s terencom in bo povozil robnik bo sledil le sunek, če pa s športnim avtom pa bo po vsej verjetnosti nasedel, močno sunil,… Zato se običajno priporoča za učenje raje mehek board in mehke vezi, če je nekomu bolj všeč vožnja po celcu ali race slog, pa naj izbere bolj freeride opremo, ki je trša. Razlika med freeride in frestyle bo postala jasna šele kasneje. Začetnik težko loči freestyle opremo od freeride.,

Obleka

Obleka za učenje je normalna obleka za boardanje. Več o tem si preberite pri izbiri opreme.

Zaščita

Ščitniki za zapestja so nujni za začetnike, lahko uporabimo tudi ščitnike za rolanje. Poleg tega je pametno nositi tudi čelado, ki je vedno bolj popularna med boarderji, od začetnikov do izkušenih starih mačkov in pa ščitnike za kolena in zadnjico. Oboji so izdelani iz pene, ki ublaži padce na kolena in rit, ki so pri učenju še posebej pogosti in boleči. Ne recite, da vas nismo opozorili! Več o zaščiti si lahko preberete v izbiri opreme.

Pravilno padanje

Padci pri začetnikih so na boardu še posebej boleči. To pa zato, ker je vzrok padcem največkrat prenos teže na napačen robnik, ki potem zagrabi, nas pa katapultira preko tega robnika v tla. Tako se ne zakotalimo lepo po pobočju navzdol, ampak nas dobesedno zabije v tla. Kakšno je torej pravilno padanje? Predvsem se ne lovimo na roke, ker lovljenje ne bo uspešno, pripelje pa lahko do raznih poškodb rok in predvsem zapestij. Poleg tega imejmo dlan stisnjeno v pest, da tudi prsti ne pridejo v kakšen nenaraven položaj. Pravilno padanje je sledeče – če pademo nazaj, pademo na zadnjo plat in hrbet, če pa padamo naprej imamo roke skrčene na prsnem košu in pademo nanje.

One Response to Prvi koraki na snowboardu

  1. SB21 says:

    Res hvala