Plazovna (ne)varnost

Veliko novega snega pomeni tudi dodatno tveganje, ko se podajamo v freeride območja celca in novo zasneženih strmin. Novo zapadli sneg, ki je slabo sprijet s podlago je pogosto neposredno povezan s plazenjem (večje količine) snega. Torej previdno!

Snowboarder na posnetku sproži konkreten plaz(1:05) na relativno položnem terenu.
Malenkost več o varnosti pa v nadaljevanju.

Za varno freeridanje je bistveno poznavanje snežnih razmer, pravilna oprema in dobro usposobljena ekipa.
Razmere se lahko preveri na linku:
ARSO SNEŽNA situacija
Glede opreme je za varnost obvezen snežni trojček (lopata, sonda, lavinsk žolna), kjer pa v primeru sproženega plazu igra ključno vlogo uigranost oz. usposobljenost soudeleženih. Moderni pripomočki v obliki napihljivih balonov(ABS,snowpulse ipd.) in dihalk(Avalung) so sicer lahko odličen dodatek, vendar v neugodni situaciji(padec čez prepad, udarec ob drevesa ali skale itd.) niso kaj prida. Zdrava pamet in ne pretirano izpostavljanje na strminah so zaneslivejša rešitev.

Izogibajte se večji obremenitvi snežne oddeje na stermejših pobočjih(več ljudi naenkrat, prečenje pobočja, agresivni zavoji,…).Celo hoja lahko povzroči ključno razliko v obremenitvi(primer na spodnjem linku), ki je potrebna za sproženje plazu.

This entry was posted in Freeride, Video. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>